mobiel betalen

Mobiel betalen

Hoe werkt mobiel betalen?

Mobiel betalen is een nieuwe manier om snel en eenvoudig te betalen via een mobiele telefoon.  Rabo bank, ABN AMRO en ING zijn eind 2013 een pilot gestart in Leiden.  In verschillende winkels kan tot een bedrag van €25,- mobiel worden betaald zonder dat een pincode of bankpas nodig is. Voor hogere bedragen zal voorlopig als extra beveiliging nog wel een pincode nodig zijn.

Near Field Communication (NFC)

Bij het uitwisselen van gegevens tussen telefoon en pinautomaat of kassa in de winkel, kan gebruik worden gemaakt van NFC. Steeds meer smartphones beschikken over een NFC chip en daarmee over de benodigde techniek. De chip kan overigens ook in een bank- of creditcard worden geïntegreerd, waardoor ook daarmee contactloos kan worden betaald. Dan De uitwisseling van data kan plaatsvinden zonder fysiek contact tussen twee apparaten binnen een afstand van maximaal 10 centimeter. Dit maakt deze methode veiliger dan bijvoorbeeld bluetooth waarbij data over een grotere afstand kan worden opgevangen. Daarnaast werkt communicatie via NFC twee kanten op. De toepassingsmogelijkheden van NFC zijn groot maar staan nog in de kinderschoenen. Verder gaat Apple nog niet mee met het inbouwen van NFC-chips in smartphones maar kiest voor een eigen technologie, iBeacons.  Veel andere leveranciers, waaronder Samsung, leveren wel telefoons met NFC. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe groot het succes van NFC gaat worden. De mogelijkheden van deze technologie zijn bijzonder groot.

Beacon

Een concurrent van NFC is de beacon technologie. Met een beacon (baken) kan vanuit een winkel of restaurant via bluetooth een signaal worden verstuurd dat kan communiceren met apps op smartphones. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Low Energy Bluetooth waardoor het energieverbruik laag blijft. Daarnaast is geen internetverbinding nodig waardoor dit niet ten koste gaat van (betaalde)databundels. Paypal komt met een beacon betaal-app. Klanten dienen via de app in de winkel “in te checken” en in te stemmen de winkel te vertrouwen. Bij betaling krijgt de winkelier een profielfoto van de klant op het scherm. De klant kan de betaling mondeling bevestigen. De klant kan er met de app ook voor kiezen iedere aankoop afzonderlijk en handmatig te willen bevestigen. Apple zet voor mobiele betalingen in op de iBeacon technologie.  In Amerika zijn de eerste Applestores met deze mobiele betaalmethode uitgerust.

Mobiel betalen kan in Nederland nog slechts op enkele plaatsen en verkeerd in een pilotfase.  Afhankelijk van het succes en de acceptatie door de gebruikers zal mobiel betalen de komende periode naar verwachting toenemen. Welke technologieën en betaalmethoden het meest succesvol zullen worden zal de toekomst uitwijzen.

Contactloos betalen is sneller

Contactloos betalen is sneller dan contant betalen of pinnen. Naast het betalen met de mobiele telefoon kan via NFC ook contactloos worden betaald met bank- of creditcards waar de NFC-chip in is opgenomen. Enkele banken, waar onder ING, rusten nieuw uit te geven passen inmiddels uit met deze chip. De werking is vergelijkbaar met het betalen met een smartphone. In de meeste gevallen kan voor lagere bedragen (vaak tot en met €25,- euro) contactloos betaald worden zonder pincode. Voor hogere bedragen moet nog wel een pincode worden ingevoerd. In 27 landen veel landen in Europa en wereldwijd is contactloos betalen inmiddels geïntroduceerd. Nederland loopt niet voorop.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over mobiel betalen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>