Creditcard

Creditcard

Wat is een creditcard?

Met een creditcard kan achteraf worden betaald. Dit is het belangrijkste verschil met een normale bankpas waarbij direct geld van de rekening wordt afgeschreven. Bij een betaling met een creditcard gebeurd dit later. De aanbieder van de creditcard verstrekt een kort krediet. Meestal zal het saldo dat met de creditcard is opgenomen eenmaal per maand van de bankrekening worden afgeschreven. Indien het negatieve saldo op de creditcardrekening niet op tijd kan worden aangevuld, zal over dat saldo een (hoge) rente in rekening worden gebracht. Het is ook vaak mogelijk het saldo gespreid terug te betalen. Dit kan handig zijn indien er grotere uitgaven zijn gedaan. Ook in dit geval zal rente worden berekend over het langer openstaande saldo.

Voordelen creditcard

Met een creditcard kan op veel plaatsten ter wereld worden betaald. Zowel het afrekenen in een hotel, winkel, restaurant als het opnemen van contant geld is met een creditcard op heel veel plaatsen mogelijk. Daarnaast kan op internet in veel gevallen met creditcard worden betaald. Zowel grotere uitgaven als het boeken van een reis of een vlucht, als de aankoop kleding of speelgoed kunnen in veel gevallen met een creditcard plaatsvinden. Ook betalingen van parkeergarages, (buitenlandse) tolwegen of tankstations kunnen eenvoudig met een creditcard worden gedaan.

Veel creditcards kennen vaak een verzekering tegen schade, diefstal of verlies. Meestal geldt een periode (bijvoorbeeld 180  of 365 dagen) waarbinnen aankopen met een creditcard zijn verzekerd. De termijn en voorwaarden verschillen per creditcard. Hoe beter de dekking hoe hoger over het algemeen de kosten voor de creditcard.

Banken en creditcardmaatschappijen bieden tegenwoordig vaak een online faciliteit aan waarmee overzichten, betalingen en informatie online kunnen worden geraadpleegd. Dit verhoogd het gebruiksgemak van de creditcard. Daarnaast kan met een creditcard en de bijbehorende pincode bij pinautomaten contant geld worden opgenomen.

Kosten creditcard

Aan een creditcard zijn kosten voor de gebruiker verbonden. Deze kosten kunnen sterk verschillen en zijn afhankelijk van het soort creditcard en de aangeboden diensten. Over het algemeen zal gelden, hoe hoger de limiet en service, hoe hoger de jaarlijkse bijdrage voor de creditcard.  Deze jaarlijkse bijdrage dient de creditcardhouder aan de uitgever van de creditcard te voldoen. Daarnaast zal over het geleende saldo rente moeten worden betaald.  Deze rente ligt over het algemeen aanzienlijk hoger dan de rente op een krediet. Een langdurig negatief saldo op een creditcardrekening is een zeer dure vorm van lenen. Aan het pinnen van contant geld met een creditcard bij een pinautomaat zijn vaak hogere transactiekosten verbonden dan pinnen met een reguliere bankpas.

Tot slot zijn er voor de winkelier kosten aan een creditcardbetaling verbonden. Creditcardmaatschappijen berekenen vaak een percentage over het met de creditcard betaalde bedrag. Deze kosten zijn voor de winkelier hoger dan wanneer een klant contant of met een bankpas zou afrekenen. Hoewel creditcards klanten veel flexibiliteit en betaalgemak bieden, ervaren veel winkeliers de relatief hoge kosten als een nadeel.

Voorwaarden creditcard

Om een creditcard te kunnen aanvragen gelden enkele voorwaarden:

  • een minimale leeftijd, meestal 18 of 21 jaar
  • overleggen van paspoort of rijbewijs
  • het hebben van een inkomen
  • het hebben van een bankrekening
  • geen negatieve codering bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Omdat een creditcard een leenfaciliteit kent, wil de aanbieder van de creditcard weten of de aanvrager een gezond betaalverleden heeft.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over creditcard...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>