doctor in a hospital holding xrays

Niet betaalde zorgpremies

Al meer dan 120.000 mensen betalen hun zorgpremie niet of incidenteel. Daardoor staat er voor bijna een miljard euro open aan niet geïncasseerde zorgpremies.. Dat bedrag groeit iedere maand met ongeveer 20 miljoen euro.

Debiteuren die 6 maanden hun zorgpremie niet betalen worden door de zorgverzekeraar aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Vanaf dat moment dient de verzekeringnemer de premie niet meer aan de zorgverzekeraar te betalen, maar moet een bestuursrechtelijke premie rechtstreeks aan het CVZ worden voldaan. Deze premie bedraagt 130% van de standaard zorgpremie. Hiervan is 30% boete. Het CVZ laat deze premie rechtsreeks inhouden op het loon of de uitkering van de debiteur. Indien dat niet kan, zal invordering worden overgedragen aan het CJIB. Wanneer de debiteur alle schulden (premie, eigen-risico, kosten) heeft voldaan, kan hij worden afgemeld bij het CVZ en is geen bestuursrechtelijke premie meer verschuldigd. De normale wijze van premiebetaling gaat dan weer lopen.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over incasso...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>