betaalzo

SEPA Singel Euro Payments Area

Europa gaat over naar SEPA, de Singel Euro Payments Area. Wat zijn de gevolgen, waar krijgen consumenten en bedrijven mee te maken en wat is het doel? 

Wat is SEPA?

Met de introductie van SEPA zorgen de Europese Unie en de Europese banken voor harmonisatie van het betalingsverkeer binnen Europa. Giraal betalingsverkeer zoals overboekingen en incasso’s kunnen daardoor binnen heel Europa eenvoudig en op een zelfde manier plaatsvinden. Doel is de interne economische markt te stimuleren en de handel tussen bedrijven en consumenten eenvoudiger te  maken. SEPA zou per 1 februari 2014 in werking treden, maar is inmiddels uitgesteld naar 1 augustus 2014. Dit om bedrijven meer tijd te geven om in hun processen en systemen de benodigde aanpassingen te doen.

Wat is IBAN

IBAN staat voor International Bank Account Number. Dit is de uniforme internationale standaard voor bankrekeningnummers. Alle nummers krijgen een zelfde notatie. Deze bestaat uit een ISO landcode van het land waar de rekening wordt aangehouden, een controlegetal, een bankcode (BIC, Bank Identifier Code) en het rekeningnummer. Voor consumenten is dit wennen. De nieuwe nummers zijn aanzienlijk langer dan de “oude” rekeningnummers. Met de IBAN BIC check kan een oud rekeningnummer eenvoudig worden omgezet naar het nieuwe IBAN nummer.

IBAN

Blijf alert rond overgang naar SEPA

Het is aan te raden dat consumenten rond de overgang naar SEPA en de invoering van IBAN-nummers alert zijn of incasso’s goed blijven verlopen. Banken en bedrijven passen systemen en processen aan. Over het algemeen zullen consumenten weinig merken van deze aanpassingen. Extra controle van financiële mutaties kan in de overgangsfase echter geen kwaad.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over incasso...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>