storing internetbankieren

Storing internetbankieren

Het aantal storingen met internetbanieren bij ING, ABN Amro, SNS en Rabo bank blijft toenemen. In januari en februari 2014 werden er op 62 dagen storingen gemeld.

Allestoringen.nl laat zien dat het aantal storingen sterk is gestegen. De systemen van banken zijn vaak omvangrijk en complex. Daarnaast worden voortdurend wijzigingen en verbeteringen aangebracht. Deze worden vooraf in zogenaamde “testomgevingen” getest. Als de test slaagt worden de aanpassingen in “echte” systemen doorgevoerd. Dit gaat soms mis. Een test kan niet voldoende goed zijn uitgevoerd, of de werkelijke omgeving is niet 100% gelijk aan de testomgeving. Dit kan vervolgens problemen geven waar klanten last van hebben. Daarnaast hebben banken te kampen met aanvallen van hackers. In april vorig jaar waren er bijvoorbeeld veel DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen. Hierbij worden door hackers zoveel pogingen om een website op te vragen op de site afgevuurd dat deze (tijdelijk) onbereikbaar is. Bedrijven kunnen inschatten hoeveel bezoekers hun website bij normaal gebruik trekt. Daarnaast bouwen ze een veiligheidsmarge in piekmomenten op te kunnen vangen. Wanneer deze aantallen met DDoS aanvallen worden overschreden, geeft dat problemen.

Allestoringen.nl meet de storingen op basis van signalen uit openbare bronnen zoals bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Dit geeft waarschijnlijk geen 100% betrouwbaar beeld maar wel een redelijke indicatie van storingen. Naast storingen bij banken worden ook storingen bij iDeal, Paypal, Park-line en andere betaalsystemen gemeten.

Voor ING werden in januari en februari 21 storingsdagen genoteerd, voor Rabo bank 20 en ABN Amro 16. Opvallend is dat er sprake is van een aanzienlijke stijging. Voor ING, ABN Amro, SNS en Rabo bank werden over januari en februari 2013 slechts 13 storingsdagen gemeten tegenover 62 in dezelfde periode 2014.

Lees meer over internetbankieren...

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>