Veilig bankieren

Veilig online betalen

Ongeveer 93% van alle overboekingen in Nederland verloopt via internet. Per jaar gaat het hierbij om 3 miljard transacties voor een waarde van 3.200 miljard euro. Hoe neemt u zelf de juiste maatregelen om veilig te betalen?

Hoe veilig is online betalen?

De fraudepercentages op deze enorme aantallen en bedragen zijn relatief laag. Volgens de NVB was de schade in het betalingsverkeer over de eerste helft van 2013 rond de 18,5 miljoen euro en is de trend dalende. Dat is goed nieuws. Het neemt echter niet weg dat het van belang is de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om transacties via internet veilig te laten verlopen. Banken en financiële instellingen nemen daarvoor maatregelen. Daarnaast zullen ook consumenten moeten zorgen voor hun eigen bescherming. Criminelen zullen creatieve en nieuwe manieren blijven bedenken om fraude te plegen.

Zorg voor up-to-date software

Om fraude via internet tegen te gaan is het belangrijk om de software van uw pc, laptop, tab of smartphone up-to-date te houden. Softwareleveranciers werken er constant aan om zwakke plekken in software te dichten. Het is aan te raden om “automatische updates” van software te laten plaatsvinden. Daarmee zorgt u ervoor dat updates direct bij het beschikbaar komen worden geïnstalleerd. Verder kunt u op de pagina’s van aanbieders van software nagaan of u gebruik maakt van de meest recente versie van uw software.

Zorg voor goede antivirus-software

Er zijn zowel betaalde als onbetaalde antivirus programma’s. De meningen of de betaalde programma’s beter zijn dan gratis virusscanners lopen uiteen. In ieder geval is het van belang voldoende maatregelen te nemen om uw systeem te beschermen. Bekende betaalde anti-virus programma’s:

Ook is er gratis anti-virus software beschikbaar die in combinatie met gratis anti-spyware software goede bescherming kan bieden:

Gratis anti-virus software Gratis anti-spyware software
AVG Free AdAware
Avast Fee Windows Defender
Avira Free Spybot

Ben alert op malware en phising

Naast het up-to-date houden van software en het installeren van anti-virus software is het belangrijk om alert te zijn op malware en phising. Dit zijn twee methoden die regelmatig door criminelen worden toegepast om kwaadaardige software op uw apparaat te installeren of gegevens te verzamelen. Weet waar u op moet letten en blijf alert.

Wat is malware?

Wat is phising?

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over online betalen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>