mobiel betalen

Veilig mobiel betalen

Veilig mobiel betalen

Mobiel betalen is, zeker in Nederland, relatief nieuw. Daardoor staat ook de beveiliging nog in de kinderschoenen. Bij mobiel betalen via een NFC chip kan data normaal gesproken over een afstand van ongeveer 10 centimeter worden uitgelezen. Genoeg om aan een kassa en mobiele betaling te kunnen doen. Dat klinkt relatief veilig. Maar mobiel betalen kan zich bij een toename in gebruik uiteraard steeds meer “verheugen” op de interesse van criminelen. Met gevoelige scanners kan data ook over grotere afstanden worden uitgelezen, met alle gevolgen van dien. Beveiliging in het proces moet er voor zorgen dat data op een versleutelde manier wordt verzonden. Op dit moment is een betaling via NFC zonder gebruik van een pincode gemaximeerd op €25,-. Daarnaast werkt NFC technologie twee kanten op. Dit kan inhouden dat criminelen ook in staat zijn om software naar een smartphone te uploaden en daarmee controle over de telefoon of apps te krijgen. Op de meeste smartphones kan NFC alleen aan of uit worden gezet maar ontbreekt de optie om gebruikers een individuele NFC (trans)actie te laten goedkeuren voordat deze wordt uitgevoerd. Leveranciers van smartphones, betaal apps en financiële instellingen zullen met de toename van het gebruik van mobiel betalen met NFC naar verwachting meer gaan investeren in betere beveiliging. Ook de beacon technologie (bijvoorbeeld iBeacon/Apple) is nog nieuw. Ontwikkelaars en leveranciers zullen zorg besteden aan beveiliging. Al is het maar om claims en imagoschade te voorkomen. Beveiligingsrisico’s kunnen het succes van een nieuwe methode maken of breken. Met de toename van het gebruik zullen ook de investeringen in beveiliging toe gaan nemen. Net als de aandacht van hackers en criminele organisaties. De toekomst zal uitwijzen of beveiliging van deze diensten voldoende is om misbruik van data en fraude te voorkomen.

Privacy mobiel betalen

Er is nog een ander belangrijk aandachtspunt ten aanzien van mobiel betalen. Bij mobiel betalen en het gebruik van NFC of Beacon technologie kunnen organisaties en bedrijven veel informatie van consumenten verzamelen. Daarnaast kan de consument via deze technologieën worden bestookt met gevraagde of ongevraagde aanbiedingen en reclames. Welke informatie een organisatie kan verzamelen en wat er mee zal worden gedaan zal in algemene- en privacy voorwaarden staan vermeld. Consumenten moeten deze voorwaarden vaak eenmalig, bijvoorbeeld bij “inchecken” in een winkel of bij een eerste betaling accepteren. De vraag is of deze voorwaarden goed worden doorgelezen en hoe bewust men zich ervan is welke informatie kan worden verzameld en wat er mee mag worden gedaan. Daarnaast is de vraag in hoeverre een consument bij deze geavanceerde technologie kan inschatten hoe persoonlijke data wordt verzameld en verwerkt. Het niet accepteren van de voorwaarden, die vaak met een “klik” moeten worden geaccepteerd, leidt er toe dat de consument de betreffende dienst niet kan gebruiken. Omdat NFC en Beacon nog moeten doorbreken zal ook de ontwikkeling van regelgeving rond privacy van dergelijke diensten de komende periode op voldoende aandacht kunnen rekenen.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over mobiel betalen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>