Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Hoe veilig is internetbankieren?

Internetbankieren en online betaalfaciliteiten kunnen helaas niet alleen rekenen op een verhoogde belangstelling van goedwillende consumenten. Ook criminelen richten zich in toenemende mate en met steeds meer technische kennis en listige trucs op het internet. Daarnaast is het internet wereldwijd toegankelijk en kunnen criminele organisaties zich vanuit vrijwel iedere uithoek op de wereld richten op banksystemen en de online apparaten van de consument.

internetbankierenVolgens de NVB was de schade door fraude met internetbankieren over de eerste helft van 2013, 4,2 miljoen, over 2012 was dit  34,8 miljoen en in 2011 bedroeg de schade 35 miljoen euro

Banken nemen maatregelen om hun systemen en belangen van klanten te beschermen. Daarnaast informeren zij hun klanten. Daardoor nemen bepaalde vormen van fraude af. Echter, criminelen zijn creatief en richten hun vizier vervolgens op andere of nieuwe methoden. Het is voor zowel banken als consumenten belangrijk om constant alert te zijn en waar nodig maatregelen te nemen. Internetbankieren is  relatief veilig, maar waakzaamheid  blijft altijd geboden.

Soorten fraude internetbankieren

Er bestaan verschillende soorten fraude die zich richten op internetbankieren. Los van de inmiddels bekende soorten werken criminelen voortdurend aan nieuwe varianten.  Meer mogelijkheden om online te bankieren, bijvoorbeeld via smartphones of tabs, geeft criminelen ook meer mogelijkheden naar creatieve methodes te zoeken om bij uw geld te komen.  Stel u daarom regelmatig op de hoogte van ontwikkelingen en blijf altijd alert.

Phising

Bij phising proberen criminelen achter persoonlijke gegevens te komen. Dit kan bijvoorbeeld door consumenten met e-mails naar valse (bank)websites te lokken en daar te vragen naar gegevens als bankrekeningnummers, inloggegevens en andere persoonlijke informatie. De e-mails lijken door de bank gestuurd te zijn en hebben vaak een urgente boodschap, bijvoorbeeld dat de bank dringend enkele gegevens wil controleren. De website is een kopie van de echte site van de bank. Indien u gegevens op die site achter laat kunnen criminelen daar fraude mee plegen.

Telefonische phising

Phising bestaat ook in een telefonische variant. Criminelen bellen naar consumenten en doen zich voor als medewerker van de bank. Vervolgens proberen zij met een listig verhaal persoonlijke gegevens van de consument te achterhalen. Uiteraard kan dit ook via valse sms-berichten of apps.

Malware

Malware is schadelijke software die criminelen op een computer installeren. Malware kan op uw computer terecht komen via bijvoorbeeld e-mails, links op websites, afbeeldingen, downloads of via een usb-stick. Met de geïnstalleerde software krijgen criminelen volledige beschikking over de betreffende computer en alle gegevens.

Preventie tegen fraude internetbankieren

Voorkomen is beter dan genezen. Banken besteden veel aandacht aan de beveiliging van hun systemen. Er zijn speciale experts in dienst die zich volledig richten op de beveiliging van data, processen en de belangen van de bank en klanten. Daarnaast informeren banken hun klanten over te treffen voorzorgsmaatregelen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) startte eind 2013 een campagne om consumenten te informeren hoe men zich tegen fraude bij internetbankieren kan wapenen.

Hang op, klik weg, bel uw bank!

De belangrijkste veiligheidsmaatregelen:

  • houd uw beveiligingscodes geheim;
  • zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt;
  • zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken;
  • controleer uw bankrekening;
  • meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

Deze maatregelen klinken wellicht als een open deur. Voor een veilig gebruik van internetbankieren verdient het echter de aanbeveling deze serieus op te volgen. Lees meer op de site veiligbankieren.nl of bekijk een aantal handige instructievideo’s van ABN AMRO over veilig internetbankieren.

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over internetbankieren...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>