Veilig online betalen

Veilig online betalen

Is online betalen veilig?

Bij veilig online betalen zijn in hoofdlijnen drie zaken van belang:

  • hoe veilig is de betaalmethode die u gebruikt
  • hoe betrouwbaar is uw tegenpartij, bijvoorbeeld de webwinkel
  • hoe goed is uw apparaat (pc, laptop, tab, smartphone) beveiligd

Jaarlijks worden enkele honderdduizenden mensen slachtoffer van fraude met online aankopen. Ten opzichte van alle online transacties is dit enkele procenten. Belangrijk dus om alert te zijn en maatregelen te nemen om het risico om slachtoffer te worden te beperken.

Veiligheid online betaalmethode

Achteraf betalen of betalen onder rembours (betalen bij ontvangst) zijn de veiligste manieren om online bestelde producten te betalen. U weet immers zeker dat u het product hebt ontvangen voordat u betaalt. Bij online betalen is het risico dat er iets mis gaat groter. Het is daarom aan te bevelen gebruik te maken bekende betaalproviders zoals bijvoorbeeld iDeal of Paypal en u goed op de hoogte te stellen van de veiligheidstips die deze betaalproviders bieden. Dit zelfde geldt voor betalen met creditcard.

Betrouwbaarheid webwinkel

Het is belangrijk om na te gaan of de webwinkel of online aanbieder betrouwbaar is.

  • Bezoek de sites van de keurmerken Webshopkeurmerk en Thuiswinkelwaarborg. Leden van deze organisaties hanteren algemene voorwaarden die met de Consumentenbond zijn afgesproken. Er bestaan veel meer “keurmerken en waarborgen”, maar het is voor consumenten lastig om vast te stellen hoe serieus deze organisaties zijn en of de gestelde criteria ook goed worden gecontroleerd.
  • Google de webwinkel en lees in reviews, beoordelingen en fora de ervaringen van consumenten. Dat geeft vaak een indicatie van de kwaliteit. Slechte ervaringen of oplichting verschijnen vaak op internet.
  • Blijf extra alert bij producten of diensten die worden aangeboden tegen prijzen of condities die “te mooi om waar te zijn” zijn.
  • Bij twijfel is het verstandig gegevens van het bedrijf verder te controleren. Er mag verwacht worden dat adres en telefoonnummer van het bedrijf op de site staan. U kunt proberen na te gaan of deze gegevens juist zijn.
  • Kijk of algemene voorwaarden, KvK nummer en bankrekeningnummer op de site staan vermeld. Controleer eventueel de gegevens bij de Kamer van Koophandel.

Bovenstaande maatregelen bieden geen 100% zekerheid dat een online aanbieder ook echt betrouwbaar is maar geven wel meer zekerheid dat de kans van een succesvolle aankoop groot is.

Beveiliging online

Gerelateerde links en informatie

Lees meer over online betalen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>